Zonder voorbehoud van financiering een huis kopen

Een huis kopen zonder het opnemen van een voorbehoud geeft jou een voordeel ten opzichte van andere potentiële kopers. Waarom is het toch niet verstandig?

Het wel of niet kunnen krijgen van een financiering is voor de meeste kopers bepalend bij het kopen van een huis. De meeste huizenkopers hebben de koopsom namelijk niet beschikbaar om in één keer af te rekenen met de verkopers. Het is ook niet voor niets dat huizen normaal gesproken worden verkocht met een voorbehoud van financiering. Er kunnen redenen zijn om het voorbehoud weg te laten, maar doe dat niet. Ook niet als je volgens online berekeningen of een hypotheekadviseur een hypotheek kunt krijgen.

Pas bij het aanvragen van een hypotheek volgt de echte beoordeling

Voordat je op huizenjacht gaat, kun je online berekenen wat je ongeveer kunt lenen op jouw inkomen. Je kunt nog meer zekerheid krijgen in een adviesgesprek met een hypotheekadviseur. In beide gevallen heb je nog steeds geen garanties. Pas bij het aanvragen van de hypotheek in combinatie met het huis waarvoor je de lening aanvraagt, volgt de echte beoordeling. Vooraf kun je in de meeste gevallen geen garanties krijgen.

Waar kan het op misgaan?

Er zijn verschillende gevaren. De geldverstrekker kan inkomenseisen stellen waar je niet aan kunt voldoen. Dat kan gebeuren als je volgens de geldverstrekker niet voldoende zekerheden kunt bieden. Je hebt bijvoorbeeld een tijdelijk contract en bij de beoordeling willen ze toch meer garanties. De taxatiewaarde van het te kopen huis kan ook tegenvallen. Of uit de taxatie blijkt dat er achterstallig onderhoud aan het huis is, waardoor de bank het risico niet wil lopen. Houd dus rekening met het onverwachte.

De financiering lukt niet – Wat nu?

Als je een voorbehoud voor de financiering hebt opgenomen, gaat de koop niet door. Dit is al een grote teleurstelling, maar de financiële gevolgen zijn te overzien. Zonder een voorbehoud zit je aan de koop vast. Na het tekenen van het voorlopig koopcontract heb je nog een paar dagen bedenktijd, maar daarna ben je gebonden aan de koop. Mocht het financieren niet lukken, dan wordt er gekeken naar de mogelijkheid om de koop te ontbinden. Er is een boetebeding vastgelegd in de standaard koopcontracten. Hierin staat dat je 10% van de koopsom als boete verschuldigd bent.

Denk niet te gemakkelijk over de financiering

Stort je niet blind op de huizenmarkt in de veronderstelling dat de financiering wel goedkomt. Ook met een voorbehoud voor de financiering moet je dat niet willen. Ga eerst na wat je kunt lenen en welke maandlasten daaruit voortvloeien. Daarna ga je gericht op zoek naar een huis. Na het vinden van je droomhuis koop je alsnog onder voorbehoud. Op deze manier voorkom je teleurstellingen bij jezelf en bij de verkopers.

Recent Nieuws

Hoe kun je met concessies toch een huis kopen?

Door de gestegen huizenprijzen kun je mogelijk het huis van jouw voorkeur niet meer kopen. Je wensen en het zoekgebied iets verruimen kan wonderen d

Eigenwoningforfait: de meest gestelde vragen

De betaalde hypotheekrente over de hypotheekschuld kun je aftrekken van de belasting, maar je krijgt ook een bijtelling, namelijk het eigenwoningfor

Zo koop je een huis: stap voor stap uitgelegd

Voordat je huizen gaat bezichtigen, kun je het beste eerst de nodige voorbereidingen treffen. Hoe zorg je voor een goede voorbereiding? Op de huize

Wat zijn de voor- en nadelen bij het kopen van een klushuis?

Een goed afgewerkt huis kopen is ideaal, maar de koopsom van een dergelijk huis is hoog. Kun je niet beter een opknapper kopen? Nu de huizenprijze

HIER is dé makelaar van de Haarlemmermeer

Wij helpen je heel graag met de aankoop van jouw droomhuis!