Nieuw-Vennep

Nieuw-Vennep is een van de twee plaatsen die officieel gesticht werden na de drooglegging van de Haarlemmermeer. Het andere dorp was Hoofddorp. Tot 1868 heette Nieuw-Vennep Venneperdorp, daarna is tot in de jaren zestig van de vorige eeuw de naam gewijzigd in De Vennep. De eerste bewoners waren landarbeiders die onder moeilijke omstandigheden moesten leven. Door de zware omstandigheden kreeg het dorp als bijnaam De Krim, afgeleid van de Krimoorlog die tussen 1853 en 1856 woedde. Doordat Hoofddorp het bestuurlijk en economische centrum van de gemeente werd, bleef de ontwikkeling van Nieuw-Vennep achter. Op 2 november 1862 werd de Nederlands-Hervormde kerk (de Witte Kerk) in gebruik genomen.
Na de Tweede Wereldoorlog maakte Nieuw-Vennep een snelle groei door. Van nog geen 3000 inwoners in 1958, groeide het in 1975 naar zo’n 14.000 inwoners en in 2003 naar 23.000 en naar 30.000 in 2006.
Het dorp bestaat uit de volgende wijken en gebieden: Oost, Welgelegen, West, Linquenda, Welgelegen-Noord, Centrum, Getsewoud-Zuid, Getsewoud-Noord, Industrieterrein Spoorzicht, Bedrijvenpark Nieuw-Vennep Zuid en Industrieterrein Pionier. In 1998 werd begonnen met de bouw van Getsewoud-Zuid en in 1999 met Getsewoud-Noord. De bouw van Getsewoud zou voor een verdubbeling van het aantal inwoners van 1997 zorgen. In 2003 werd het geheel vernieuwde winkelcentrum De Symfonie geopend. Aan de zuidrand is in 2008 begonnen met de ontwikkeling van een wandelpark, Venneperhout genaamd. Dit park loopt vanaf de Hoofdvaart tot de IJweg. Ook zijn er vier smalle, lang gerekte, parken ontstaan in de wijk Getsewoud-Zuid, Getsewoud-Noord. Dit betreft het lentepark, zomerpark, herfstpark en winterpark. Deze parken zijn aaneengesloten en een scheiding tussen de verschillende wijken in Getsewoud met een fietspad, wandelpad en een waterpartij met bruggen.
Ten oosten van Nieuw-Vennep loopt de A4 met het knooppunt Burgerveen. Ten zuiden van Nieuw-Vennep loopt de N207 die is verbreed tussen Nieuw Vennep, Valutaweg, en de aansluiting van de A4 en A44. De verbreding van de N207 tussen de Valutaweg Nieuw-Vennep en Hillegom werd in 2015 gerealiseerd. Ten westen ligt de N205 (Drie Merenweg).
Nieuw-Vennep heeft een NS-station aan de Schiphollijn. In beide richtingen stopt viermaal per uur een stoptrein.
Sinds 2008 heeft Nieuw-Vennep een aansluiting op R-Net, de snelle busverbinding (310) naar Amsterdam (Zuid – WTC) via Hoofddorp/ Schiphol. Op station Hoofddorp kan een snelle overstap gemaakt worden naar Amstelveen en Amsterdam Zuidoost (300) of naar Haarlem (300). Verder rijden er diverse streekbus(en) door het dorp naar Hoofddorp, Lisserbroek, Lisse, Hillegom, Buitenkaag, Sassenheim, Oegstgeest, Noordwijkerhout, Noordwijk, Katwijk, Wassenaar en Den Haag.
Woningaanbod in Nieuw-Vennep
Verkochte woningen in Nieuw-Vennep
HIER is dé makelaar van de Haarlemmermeer
Wij helpen je graag bij de koop van jouw droomhuis!