Zo koop je een huis: stap voor stap uitgelegd
Voordat je huizen gaat bezichtigen, kun je het beste eerst de nodige voorbereidingen treffen. Hoe zorg je voor een goede voorbereiding?
Op de huizenmarkt gaat het op dit moment snel. Huizen staan niet lang te koop, dus moet je er als koper snel bij zijn. Toch kun je het beste eerst zorgen voor een goede voorbereiding. Zo voorkom je dat het financieren van een huis niet lukt of dat je huizen bezichtigt die toch niet goed aansluiten bij jouw wensen. Het belangrijkste is het voorkomen van financiële missers.
Hoeveel kun je maximaal besteden?
Bepaal eerst wat je maximaal te besteden hebt. Houd hierbij niet alleen rekening met wat geldverstrekkers jou maximaal willen lenen. Houd er bijvoorbeeld ook rekening mee dat je voldoende spaargeld hebt voor het dragen van de bijkomende kosten. Deze kun je namelijk niet meefinancieren in een hypotheek. Let ook op welke maandlasten je maximaal kunt dragen. Geldverstrekkers zijn misschien wel bereid om jou een bepaald bedrag te lenen, maar het moet je vervolgens wel lukken om maandelijks rond te komen.
Waar moet het huis aan voldoen?
Wetende wat het budget is, kun je jouw wensen vormgeven. Maak voor jezelf een lijstje met wensen waaraan het huis moet voldoen. Belangrijk hierin is ook de locatie. Met een ruimer zoekgebied maak je de keuze in huizen ook groter. Houd bij jouw wensen wel rekening met de haalbaarheid. Bedenk voor jezelf de harde eisen en de wensen die van minder groot belang zijn.
Bepaal online de haalbaarheid van jouw wensen
Je weet het budget en je hebt jouw wensen in kaart. In de volgende stap ga je na of jouw wensen haalbaar zijn binnen het budget. Zoek online uit welke huizen binnen jouw zoekgebied vallen en bepaal wat je krijgt voor jouw budget. Als er geen huizen overblijven door jouw wensen en het budget, moet er dus iets veranderen. Het budget verruimen zal in de meeste gevallen niet mogelijk zijn, dus moeten er eisen geschrapt worden of moet je toch gaan voor een ruimer zoekgebied. Zo stem je de wensen af op wat er mogelijk is in de huidige huizenmarkt.
Vraag je gegevens op bij het BKR
Een geldverstrekker vraagt jouw gegevens op bij het BKR. Zij hebben gegevens geregistreerd over leningen en bepaalde andere betalingsverplichtingen. Ook betalingsproblemen in het verleden kunnen hieruit blijken. Tegenwoordig kun je jouw gegevens gratis online opvragen. Mogelijk staan er nog oude leningen in het overzicht. Schoon deze op, voordat je een hypotheek aanvraagt.
Ga huizen bezichtigen
Na de voorbereidingen kun je op zoek gaan naar het huis van jouw wensen. Door de voorbereidingen weet je ongeveer wat je kunt verwachten en waar je op moet letten.
Recent Nieuws

De betaalde hypotheekrente over de hypotheekschuld kun je aftrekken van de belasting, maar je krijgt ook een bijtelling, namelijk het eigenwoningfor

Voordat je huizen gaat bezichtigen, kun je het beste eerst de nodige voorbereidingen treffen. Hoe zorg je voor een goede voorbereiding? Op de huize

Een goed afgewerkt huis kopen is ideaal, maar de koopsom van een dergelijk huis is hoog. Kun je niet beter een opknapper kopen? Nu de huizenprijze

Bij het kopen van een huis krijg je te maken met notariskosten. Waar bestaan ze uit en welke kosten zijn aftrekbaar? De notariskosten zijn een vas
HIER is dé makelaar van de Haarlemmermeer
Wij helpen je heel graag met de aankoop van jouw droomhuis!