Welke extra kosten komen kijken bij het kopen van een huis?

Bij de notaris leg je een flink bedrag op tafel om een huis op jouw naam te krijgen, maar houd ook rekening met andere kosten.

Na het kopen van een huis komen er zware maandlasten op jouw schouders. Houd er rekening mee dat er meer geld mee gemoeid is dan alleen maar de koopsom van het huis. Belangrijke financiële aandachtspunten zullen wij toelichten.

Zonder spaargeld geen koophuis

Voor het financieren van de koopsom van een huis kun je een hypotheek afsluiten. Voor de bijkomende kosten moet je eigen geld beschikbaar hebben. In het verleden kon je dit ook financieren, maar dat kan inmiddels niet meer. Zorg dus voor een goed gevulde spaarpot. Voor het aankleden en inrichten heb je waarschijnlijk ook nog veel geld nodig. Schat deze kosten in voordat je een huis koopt.

Moet het huis nog verbouwd worden?

Wil je het huis nog verbouwen voordat je er gaat wonen? Maak een inschatting of je hier voldoende geld voor beschikbaar hebt. Onder voorwaarden kun je een verbouwing financieren in een hypotheek. Neem dit gelijk mee bij het aankopen van een huis. Later nog een tweede hypotheek afsluiten brengt namelijk extra hoge kosten met zich mee.

Wat zijn de uitkomsten van een bouwkundige keuring?

Je kunt de bouwkundige staat van een huis vast laten stellen met een bouwkundige keuring. Uit deze keuring blijkt hoeveel geld je nog moet investeren om het huis in een goede bouwkundige staat te krijgen. Het benodigde bedrag moet je wel beschikbaar hebben.

Onderschat de maandlasten uit de verzekeringen niet

Een opstalverzekering is verplicht, tenminste als je een hypotheek op het huis afsluit. Met de opstalverzekering verzeker je het huis onder andere tegen brand, inbraak en stormschade. De inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Als eigenaar van het huis ben je ook verantwoordelijk voor schade veroorzaakt door het huis. Er valt bijvoorbeeld een dakpan op de auto van de buurvrouw. Je hebt dus ook een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren nodig. Deze verzekeringen bij elkaar kosten je tientallen euro’s per maand.

Ook wordt er vaak nog een overlijdensrisicoverzekering aan de hypotheek gekoppeld en eventueel nog een woonlastenverzekering. De kosten hiervan kunnen de tientallen euro’s per maand ruimschoots overtreffen. Laat je hierin goed adviseren.

Reserveer voor de onderhoudskosten

De onderhoudskosten van een eigen huis worden nog wel eens onderschat. Je hebt niet iedere maand kosten aan het huis, maar reserveren voor grotere uitgaven is wel verstandig. Voor een ouder huis kun je weer hogere onderhoudskosten verwachten in vergelijking met een nieuwer huis. Voor het vervangen van asbest op een schuur moet je bijvoorbeeld een groot bedrag reserveren. Je kunt de onderhoudskosten voor de komende jaren ook in laten schatten door een aannemer.

Recent Nieuws

Ontdek hoe je slim kunt investeren in je woning voor meer comfort

Geld uit je woning halen voor meer wooncomfort Het aanpassen van je woning om deze levensloopbestendig te maken kan flink in de kosten lopen. Geluk

Voor- en nadelen van een monumentaal huis

Monumenten zijn vaak huizen met veel karakter, maar het bezitten van een monument heeft ook nadelen. Waarom moet je wel of juist geen monument kopen

Ontdek hoe je de stress van het kopen van een huis kunt verminderen

Het kopen van een huis kan spanningen geven. Vooral als het onbekend terrein is. Waar krijgen huizenkopers de meeste stress van? Er komt nogal vee

Subsidies voor huisverbouwingen: wat kun jij doen?

Ouderen worden gestimuleerd om langer thuis te blijven wonen. In bepaalde situaties is dat alleen mogelijk na een verbouwing. Is er dan recht op een

HIER is dé makelaar van de Haarlemmermeer

Wij helpen je heel graag met de aankoop van jouw droomhuis!