Veiligheid in je huis: zo hang je een koolmonoxidemelder op de juiste plek

Bijna driekwart van de Nederlanders weet niet wat de juiste plek is voor het ophangen van een koolmonoxidemelder. Wat is de juiste plek?

De Nederlandse Brandwonden Stichting heeft onderzoek gedaan naar kennis over de koolmonoxidemelder. Vooral over de hoogte waarop de melder moet hangen, verschillen mensen van mening. De juiste plek bepalen is een must om van een goede werking verzekerd te zijn.

Waar is de koolmonoxidemelder voor?

De CO-melder waarschuwt je als er koolmonoxide vrijkomt. De melder hang je in ieder geval in een ruimte waar de cv-ketel hangt, want daar kan koolmonoxide vrijkomen. Maar het kan ook bij een haard, kachel of geiser. Het grote gevaar is dat je koolmonoxide niet ruikt, maar als je het inademt kun je erdoor overlijden. Jaarlijks overlijden er tien tot vijftien personen door koolmonoxidevergiftiging, en honderden mensen zijn er net op tijd bij en belanden in het ziekenhuis. Koolmonoxidevergiftiging is een onderschat gevaar.

Waar kan koolmonoxidevergiftiging door ontstaan?

Er kunnen diverse redenen zijn waardoor er een gevaar ontstaat voor jezelf en jouw huisgenoten. Het kan een defect in een verbrandingstoestel zijn, maar ook met een jaarlijkse controle kan het je nog steeds overkomen. Hierbij speelt de ruimte waar bijvoorbeeld je cv-ketel hangt ook nog een rol. Bij voorkeur hangt het toestel in een goed geventileerde ruimte, maar dat is niet altijd mogelijk. De oorzaak kan ook liggen in een niet goed geïnstalleerd schoorsteenkanaal. De oorzaak van koolmonoxidevergiftiging kun je niet altijd wegnemen, dus is het belangrijk om een koolmonoxidemelder op de juiste plek te plaatsen. Gebruik een melder die voldoet aan de NEN-EN 50291 norm voor optimale veiligheid.

Waar moet de koolmonoxidemelder hangen?

Helaas hebben de meeste huizen geen koolmonoxidemelder. Maar als je de melder wel hebt, moet je deze wel op de juiste plek hangen. Een veel gehoord misverstand is dat koolmonoxide zwaarder is dan lucht, dus zakt het naar de grond, maar dat is niet het geval meldt de brandweer. In ruimtes met verbrandingstoestellen moet de melder hoog worden opgehangen. In slaapkamers en andere ruimtes zonder verbrandingstoestellen hang je de melder op ademhoogte, omdat je ook in je slaap blootgesteld kunt worden aan koolmonoxide.

Test de melder af en toe

Een koolmonoxidemelder ophangen is niet voldoende voor een veilige woning. Probeer de melder periodiek ook echt uit. Je hoeft er geen agenda voor bij te houden, maar druk af en toe een keer op de testknop. Test tegelijkertijd ook je rookmelders. Overweeg om naast een koolmonoxidemelder ook een moderne slimme rook- en koolmonoxidemelder te gebruiken, zoals de Google Nest Protect.

Recent Nieuws

Ontdek hoe je de stress van het kopen van een huis kunt verminderen

Het kopen van een huis kan spanningen geven. Vooral als het onbekend terrein is. Waar krijgen huizenkopers de meeste stress van? Er komt nogal vee

Subsidies voor huisverbouwingen: wat kun jij doen?

Ouderen worden gestimuleerd om langer thuis te blijven wonen. In bepaalde situaties is dat alleen mogelijk na een verbouwing. Is er dan recht op een

Wat zijn ontbindende voorwaarden bij het kopen van een huis?

In het voorlopig koopcontract neem je ontbindende voorwaarden op. Er zijn verschillende belangrijke voorbehouden mogelijk die je kunt opnemen. Welke

Is jouw huis een bron van gezondheidsproblemen? Ontdek de feiten!

Een op de drie kinderen tot vijftien jaar oud woont in een ongezond huis. Wat maakt een huis ongezond en wat wordt eronder verstaan? Het internati

HIER is dé makelaar van de Haarlemmermeer

Wij helpen je heel graag met de aankoop van jouw droomhuis!