Veelgemaakte fouten bij het kopen van een woning

Bij het kopen van een huis moet je snel beslissen, maar waak wel voor blunders. Besef goed dat het gaat om honderdduizenden euro’s.

Huizenzoekers die het al tijden niet lukt om voet aan de grond te krijgen op de huizenmarkt, kunnen de neiging hebben om minder kritisch te zijn. Dat is vaak ook nodig door de krapte op de huizenmarkt, maar pas wel op welke concessies je doet. Trap in ieder geval niet in een aantal blunders waar we je voor willen behoeden.

Koop niet omdat je de kans hebt om te kopen

Als al meerdere keren een huis voor je neus is weggekapt, kan het kopen van een huis als een schat zoeken aanvoelen. Je bent al blij dat je de kans krijgt om te bieden op een huis waar nog geen biedingen op zijn gedaan. Zorg dat je altijd kritisch blijft. Vraag jezelf altijd af of het huis ook werkelijk het huis is waar je naar op zoek bent.

Besef goed wat de term klushuis betekent

Het kopen van een klushuis kan een goede investering zijn, maar maak voor jezelf wel eerst inzichtelijk wat de klus inhoudt. Moet je het huis eerst slopen tot alleen nog de buitenmuren staan, of moet het huis deels gemoderniseerd worden? Schakel het liefst een deskundige in voor het inschatten van het budget voor de verbouwing en zorg ook voor een raming van hoe lang de verbouwing ongeveer gaat duren. Tijdens de verbouwing moet je namelijk vervangende woonruimte hebben, en ook daar hangt een prijskaartje aan. Neem de beslissing weloverwogen.

Geen bouwkundige keuring uit laten voeren

De kwaliteit van het huis beoordelen is lastig, en voor de meeste mensen zelfs onmogelijk. Met verstand van zaken kun je inschatten wat de onderhoudskosten de komende jaren zijn en wat er direct verholpen moet worden. Door het inschakelen van een bouwkundige kun je hier meer duidelijkheid over krijgen. Als een bouwkundige bijvoorbeeld opmerkt dat het dak van slechte kwaliteit is, kun je hier rekening mee houden bij het wel of niet kopen van het huis.

Onvoorbereid de huizenmarkt bestormen

Weet wat er in de verkoop staat. Met een goede voorbereiding weet je wat de mogelijkheden zijn binnen jouw budget. Op deze manier kom je er ook achter wat je wenst en juist niet wilt. Het bestuderen van de foto’s kan jouw zoekopdracht zelfs veranderen.

Verdiep je ook in de buurt

Het huis moet bij je passen, maar dat geldt zeker ook voor de buurt. Zoek bijvoorbeeld ook goed uit hoe het zit met het openbaar vervoer, scholen en andere faciliteiten waar je waarde aan hecht. Denk hierbij ook aan de toekomst. Met een kinderwens is een nabijgelegen basisschool wel belangrijk.

Recent Nieuws

Veelgemaakte fouten bij het kopen van een woning

Bij het kopen van een huis moet je snel beslissen, maar waak wel voor blunders. Besef goed dat het gaat om honderdduizenden euro’s. Huizenzoekers

Wanneer is het tijd om je huis opnieuw te schilderen?

Huiseigenaren doen er verstandig aan om de woning goed in de verf te houden. Hoe vaak moet je de buitenkant schilderen? Goed onderhouden schilderwer

Ontdek deze slimme tips voor het kopen van een opknapwoning

1. Laat een grondige bouwkundige keuring uitvoeren Een essentiële stap bij het kopen van een opknapwoning is het laten uitvoeren van een bouwkundig

Huis verkopen? Met deze tuintips vergroot je je kansen

Bij het bezichtigen van je huis is de tuin het eerste wat huizenkopers zien. Zorg voor een ideale tuin en je verkoopt jouw huis sneller. De tuin k

HIER is dé makelaar van de Haarlemmermeer

Wij helpen je heel graag met de aankoop van jouw droomhuis!