Is het mogelijk om in een vakantiehuis te wonen?

In Nederland is er een tekort aan woonruimte. Aan de andere kant zijn er vakantiehuizen in overvloed. Is permanent wonen in een vakantiehuis een optie?

De vraag naar huizen is groter dan het aanbod. De komende jaren lijkt daar geen verandering in te komen, dus is het zoeken naar een andere oplossing. Is het een optie om vakantiehuizen in te zetten om het tekort aan woonruimte op te vangen? Maak van vakantieparken woonwijken. Wat zijn de praktische bezwaren?

Mag je permanent wonen in een vakantiehuis?

Het zou kunnen, maar het huis moet dan wel een woonbestemming hebben. De meeste recreatiewoningen hebben dat niet. De gemeenten kunnen hier verandering in aanbrengen, maar dat is niet altijd wenselijk en ook niet altijd eenvoudig. De bungalowparken liggen vaak in natuurgebieden. Natuurlijk past een woonbestemming daar niet goed bij. Er zijn gemeenten die het permanent wonen gedogen; andere gemeenten verbieden het juist. Er zijn ongeveer 200.000 vakantiehuizen in Nederland. Als een deel een woonbestemming krijgt, kan dat het huizentekort minder nijpend maken.

Wat zijn de voor- en nadelen van een vakantiehuis?

Grote voordelen zijn de prijs en de rustige omgeving rondom de vakantiehuizen. Als het permanent bewonen toegestaan is, zal dit de koopsom van dergelijke huizen wel opdrijven. De afzetmarkt wordt ook veel groter en meer mensen zullen geïnteresseerd zijn in de huizen. Een groot nadeel is natuurlijk dat het vaak maar kleine huisjes zijn. Ze zijn niet gebouwd om permanent gebruikt te worden, dus hebben ze bijvoorbeeld minder bergruimte. De omvang van de woonkamer en de slaapkamer is gemiddeld ook beperkter. Voor kleine gezinnen of eenpersoonshuishoudens zal de beperkte ruimte vaak geen issue zijn.

Let op bij het kopen van een vakantiehuis

Van een vakantiehuis dat nu permanent wordt bewoond, is het niet zeker dat je er ook in de toekomst permanent kunt blijven wonen. Mogelijk wordt het nu gedoogd en gaat dat volgend jaar veranderen. Het is nogal een domper als je een vakantiehuis koopt als woonhuis, maar er zit geen woonbestemming op. Controleer dit altijd voordat je tot koop over gaat. De verkoper kan ervan overtuigd zijn, maar controleer het altijd bij de gemeente.

Hoe kan de gemeente het controleren?

In de Basisregistratie Personen staat ingeschreven waar je woont. Je kunt jouw woonadres eventueel wijzigen naar het adres van een vakantiewoning. Een gemeente kan de huizen waarop geen woonbestemming zit, vergelijken met de Basisregistratie Personen. Deze eenvoudige vergelijking geeft een gemeente gelijk al inzicht.

Een vakantiehuis financieren is lastig

Bij het aanvragen van een hypotheek, zul je merken dat geldverstrekkers huiverig zijn voor het financieren van een vakantiehuis. Vaak kun je de aankoop maar voor een deel financieren. Voor een groot deel van de koopsom moet je met spaargeld over de brug komen.

Recent Nieuws

Wat zijn de voor- en nadelen bij het kopen van een klushuis?

Een goed afgewerkt huis kopen is ideaal, maar de koopsom van een dergelijk huis is hoog. Kun je niet beter een opknapper kopen? Nu de huizenprijze

Wat houden notariskosten precies in?

Bij het kopen van een huis krijg je te maken met notariskosten. Waar bestaan ze uit en welke kosten zijn aftrekbaar? De notariskosten zijn een vas

Huis verkopen- Wat is de beste manier?

Als je een huis in de verkoop zet, wil je geen hoge bedragen meer investeren, maar zorg wel voor een net en opgeruimd huis. Huizenkopers hebben he

WOZ-waarde stijgt door Investeringen in je woning

Je investeert in de eerste plaats in jouw huis ter verhoging van het woongenot, maar ook de waarde van het huis stijgt. Ook de WOZ-waarde?  Het u

HIER is dé makelaar van de Haarlemmermeer

Wij helpen je heel graag met de aankoop van jouw droomhuis!