Wat moet je allemaal weten over de overdrachtsbelasting?

Bij het kopen van een huis ben je overdrachtsbelasting verschuldigd. Wanneer ben je het verschuldigd en hoe kun je deze kosten financieren?

Voor het kopen van een huis heb je spaargeld nodig. De bijkomende kosten bij het kopen kun je namelijk niet meer financieren in een hypotheek. De overdrachtsbelasting alleen al is een flink bedrag. Maar niet altijd betaal je overdrachtsbelasting. Er zijn namelijk een aantal vrijstellingen.

Hoeveel overdrachtsbelasting betaal je?

Sinds 2021 is de overdrachtsbelasting komen te vervallen voor iedereen van 18 tot en met 34 jaar die een huis koopt met de bedoeling er zelf te gaan wonen. Dit noemen we de startersvrijstelling. Deze vrijstelling geldt alleen voor de aankoop van woningen tot een bedrag van 525.000 euro en mag slechts eenmalig ingezet worden. 

Kopers van 35 jaar en ouder én kopers van 18 tot en met 34 jaar die een huis kopen boven deze 525.000 euro betalen twee procent overdrachtsbelasting. Koop je een huis en ga je niet zelf in het huis wonen (bijvoorbeeld beleggers), dan ga je 10,4 procent overdrachtsbelasting betalen.

Hoe bereken je de hoogte van de overdrachtsbelasting?

Je betaalt de heffing over de koopsom van het huis. Betaal je bijvoorbeeld 250.000 euro, waarvan je 10.000 euro betaalt voor het overnemen van inboedel, dan betaal je de heffing over 240.000 euro. Voor een huis van 240.000 euro betaal je dus aan overdrachtsbelasting: 240.000 euro x 2 procent = 4.800 euro. De notaris zorgt voor het incasseren van de heffing bij de overdracht van de verkoper naar de koper.

Verkoop je jouw huis binnen 6 maanden na de aankoop? De koper betaalt dan geen overdrachtsbelasting over het bedrag waar binnen 6 maanden geleden al over afgerekend is.

Bij het kopen van een huis ‘vrij op naam’ betaal je de heffing niet

Nieuwe huizen worden meestal ‘vrij op naam’ verkocht. In dat geval betaalt de koper geen overdrachtsbelasting. Maar in de kosten van een nieuwbouwhuis zit weer btw verwerkt, dus dat zorgt voor een grotere kostenpost in vergelijking met de overdrachtsbelasting.

Een huis erven is vrijgesteld

Het erven van een huis of een deel van een huis zorgt er ook voor dat je een huis op naam krijgt. Toch betaal je in dat geval de belastingheffing niet, maar natuurlijk wel erfbelasting. Ook na het uitkopen van andere erfgenamen betaal je nog steeds geen overdrachtsbelasting.

Betaal je de heffing bij het uitkopen van de ex-partner?

Na een echtscheiding (of het verbreken van samenleving) kan de ex uitgekocht worden. Door de uitkoop gaat een deel van het eigendom over op de partner. Ook in dit geval is er geen overdrachtsbelasting verschuldigd.

Is de overdrachtsbelasting aftrekbaar van het inkomen?

Helaas niet. Bijvoorbeeld de taxatiekosten en de advies- en bemiddelingskosten wel, maar betaalde belasting kun je niet aftrekken van het inkomen.

Recent Nieuws

Wat zijn de voor- en nadelen bij het kopen van een klushuis?

Een goed afgewerkt huis kopen is ideaal, maar de koopsom van een dergelijk huis is hoog. Kun je niet beter een opknapper kopen? Nu de huizenprijze

Wat houden notariskosten precies in?

Bij het kopen van een huis krijg je te maken met notariskosten. Waar bestaan ze uit en welke kosten zijn aftrekbaar? De notariskosten zijn een vas

Huis verkopen- Wat is de beste manier?

Als je een huis in de verkoop zet, wil je geen hoge bedragen meer investeren, maar zorg wel voor een net en opgeruimd huis. Huizenkopers hebben he

WOZ-waarde stijgt door Investeringen in je woning

Je investeert in de eerste plaats in jouw huis ter verhoging van het woongenot, maar ook de waarde van het huis stijgt. Ook de WOZ-waarde?  Het u

HIER is dé makelaar van de Haarlemmermeer

Wij helpen je heel graag met de aankoop van jouw droomhuis!