Waar moet je op letten bij het verhuren van je huis?

De eigen woning verhuren kan rendabel zijn, maar mag het ook en heeft het nadelen? Het kan niet altijd en het is niet zonder risico’s.

Je woonwensen zijn veranderd. De huidige woning verkopen en een andere kopen is dan de meest logische actie, maar je kunt leuk verdienen door het verhuren van de huidige woning. Met de verhuuropbrengst kun je de hypotheeklasten van de huidige woning betalen en ook nog deels de woonlasten van de nieuwe woning. Is dat een serieuze optie, of kun je het beter uit jouw hoofd zetten?

Beleggen in onroerend goed is lucratief

Als je ervoor kiest je woning te verhuren en een andere te kopen, ben je eigenlijk aan het beleggen in onroerend goed. Bij stijgende huizenprijzen kun je een leuk rendement maken. Zeker als je het huis ook nog goed kunt verhuren. Er zijn wel een paar praktische problemen waar je tegenaan loopt. Ook is het niet helemaal zonder risico’s. De huizenprijzen kunnen namelijk inzakken of het verhuren gaat misschien niet meer lukken.

Mag je het huis wel verhuren?

De eerste vraag is of het wel is toegestaan. De gemeente kan moeilijk doen en de hypotheekverstrekker moet ook een akkoord geven. Zonder toestemming valt de wens om te verhuren gelijk al in duigen. Eventueel kun je iets regelen met de hypotheekbank.

De hypotheekrente is bij verhuur niet meer aftrekbaar

De hypotheekrenteaftrek geldt voor het huis dat als jouw hoofdverblijf dient. Dat kunnen normaal gesproken niet twee huizen zijn. Dit maakt de hypotheek op het verhuurde huis dus duurder.

Het verhuurde huis wordt als vermogen gezien

De verhuurde woning is niet meer jouw hoofdverblijf. Hierdoor is de betaalde hypotheekrente niet meer aftrekbaar en wordt de waarde in het huis gezien als belastbaar vermogen. Over de waarde van het huis moet je jaarlijks vermogensrendementsheffing afrekenen met de Belastingdienst. De hoogte van de heffing is afhankelijk van de omvang van jouw vermogen. Reken de hoogte van de heffing uit voordat je in dit avontuur stapt.

Houd ook rekening met de gemeentelijke heffingen en onderhoudskosten

De gemeentelijke heffingen lopen natuurlijk gewoon door. Onderschat ook de onderhoudskosten niet. Huurders gaan mogelijk niet zo lichtzinnig met het huis om en veroorzaken hierdoor hogere onderhoudskosten. Jij hebt misschien geen moeite met lekkende kranen, maar de huurders eisen mogelijk een oplossing voor ieder wissewasje.

Bij dalende huizenprijzen ben je dubbel de klos

Met twee huizen ben je extra gevoelig voor de ontwikkeling van de huizenprijzen. Zolang de huizenprijzen blijven stijgen profiteer je dubbel, maar wat zijn de gevolgen als de huizenprijzen de komende jaren 20% of meer zakken? Het probleem is compleet als het niet lukt om het huis te verhuren na het vertrekken van de huidige huurders.

Kun je naast de lopende hypotheek nog wel een hypotheek krijgen?

Mogelijk is dit wel het grootste struikelblok. Krijg je een ander huis wel gefinancierd met nog een hypotheek op het te verhuren huis? Laat dit goed uitzoeken.

Recent Nieuws

Ontdek hoe je slim kunt investeren in je woning voor meer comfort

Geld uit je woning halen voor meer wooncomfort Het aanpassen van je woning om deze levensloopbestendig te maken kan flink in de kosten lopen. Geluk

Voor- en nadelen van een monumentaal huis

Monumenten zijn vaak huizen met veel karakter, maar het bezitten van een monument heeft ook nadelen. Waarom moet je wel of juist geen monument kopen

Ontdek hoe je de stress van het kopen van een huis kunt verminderen

Het kopen van een huis kan spanningen geven. Vooral als het onbekend terrein is. Waar krijgen huizenkopers de meeste stress van? Er komt nogal vee

Subsidies voor huisverbouwingen: wat kun jij doen?

Ouderen worden gestimuleerd om langer thuis te blijven wonen. In bepaalde situaties is dat alleen mogelijk na een verbouwing. Is er dan recht op een

HIER is dé makelaar van de Haarlemmermeer

Wij helpen je heel graag met de aankoop van jouw droomhuis!