Steeds oudere starters op de huizenmarkt

Door meerdere omstandigheden worden dertigers de nieuwe starters op de huizenmarkt. Waarom lukt het kopen van een huis de twintigers niet meer? 

Vooral dertigers bezochten zijn op huizenjacht. Het verschuiven van de leeftijd van de starters van twintigers naar dertigers is goed te verklaren. Het kopen van een huis vergt meer in vergelijking met de situatie van de starters van jaren geleden.

Het financieren van een huis moest anders

In 2008 is de huizenmarkt in een dip terecht gekomen. Toen bleek duidelijk dat er ook een keerzijde zat aan de ruime financieringsmogelijkheden van koophuizen. Een huis kon je bijvoorbeeld financieren met een hypotheek van 120 procent van de koopsom van het huis. Ook werden er te grote leningen verstrekt op basis van het inkomen. Van de crisisjaren hebben we geleerd. De financieringsmogelijkheden zijn nu veel beperkter om restschulden in koophuizen te voorkomen. Maar dit gaat vooral ten laste van de starters.

Minder jonge kopers

Het lijkt voor de hand liggend. Jonge partners gaan de arbeidsmarkt betreden na het afronden van de opleiding. Met twee inkomens wordt een starterswoning gekocht. De komende jaren stijgt het inkomen en een aantal jaren later wordt de starterswoning ingeruild voor een grotere gezinswoning. Maar de twintigers krijgen nu lastiger een voet aan de grond. Dus verloopt hun wooncarrière anders. 

Waarom staan starters met 1-0 achter?

Je kunt tegenwoordig minder lenen op het inkomen en een volledige financiering van de koopsom inclusief de bijkomende kosten kun je ook wel vergeten. Huiseigenaren die doorstromen naar een volgend koophuis kunnen profiteren van de overwaarde in de huidige te verkopen woning. En tegenwoordig moet je geld beschikbaar hebben om te kunnen kopen.

Wat maakt het kopen van een huis voor twintigers lastig?

Naast het feit dat ze veel geld beschikbaar moeten hebben, speelt de flexibilisering van de arbeidsmarkt ook nog een belangrijke rol. Werkgevers geven liever geen vaste contracten meer weg. Hierdoor kunnen twintigers minder zekerheid bieden. Vergeet ook vooral de tijdelijke verandering van financieren van het studeren niet. De studiefinanciering heeft tussen 2015 en 2023 deels plaats gemaakt voor de studieschuld. De afbetaling van deze studieschuld maakt het kopen van een huis ook weer lastiger. 

Ook twintigers kunnen kopen, maar het bezitten van spaarvermogen is vaak een struikelblok. Het gaat namelijk niet om een paar duizend euro. De bijkomende kosten bij het kopen van een huis kunnen wel oplopen tot 7.000 / 9.000 euro voor een woning van 300.000 euro.

Recent Nieuws

Verkooptips - Hoe kun je je huis optimaal stylen?

Bij het verkopen van je huis krijgen de kopers het interieur er niet bij, toch is de inrichting belangrijk voor kopers. Wat is het advies? Voor he

Prinsjesdag 2024: Wat betekenen de plannen voor de woningmarkt?

1. Ambitieuze bouwplannen Het kabinet zet in op het structureel bouwen van 100.000 nieuwe woningen per jaar. Hiervoor wordt de komende jaren 5 milj

Bieden-vanaf-prijs-strategie - Hoe werkt het?

Bij verkoop wil de verkoper een goede prijs ontvangen. Een huis te koop zetten met een bieden-vanaf-prijs is een verkoopstrategie. Maar werkt het oo

Is het slim om een laag bod op je huis te accepteren?

Bij het verkopen van een huis heb je al een minimumbedrag in je hoofd. Wat als je kunt verkopen, maar voor een lager bedrag? Huizen w

HIER is dé makelaar van de Haarlemmermeer

Wij helpen je heel graag met de aankoop van jouw droomhuis!