Absoluut recordjaar op huizenmarkt

Makelaars hebben met bijna 165.000 verkochte woningen een absoluut recordjaar achter de rug. De gemiddelde verkoopprijs steeg met bijna 9 procent.

Dat meldt de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM U.A. (NVM) donderdag. In het afgelopen kwartaal bedroeg de gemiddelde verkoopprijs 248.000 euro, 9 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder en slechts 2 procent lager dan op het hoogtepunt voor de crisis.

De makelaars hielpen in 2016 meer woningen van eigenaar wisselen dan ooit. Het aantal van 165.000 is ruim het dubbele van de jaren 2011-2013.

,,De rente is laag en er is economische groei, daar profiteert de woningmarkt van”, vat NVM-voorzitter Ger Jaarsma de oorzaak van de woningmania samen.

De stijging van 15% aan transacties komt vooral op het conto van regio’s buiten de Randstad. In de provincies Gelderland (+31%), Flevoland (+29%), Overijssel (+28%) en Drenthe (+26%) werd het afgelopen kwartaal meer dan een kwart meer verkocht dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Balans

Jaarsma constateert dat veel regio’s in Nederland na de al droogkokende woningmarkt in de Randstad ‘bezig zijn met een inhaalslag’: „Een goede zaak, niet alleen voor de betreffende regio’s, het zorgt ook voor meer balans op de woningmarkt”, meent hij.

Advertentie

In het laatste kwartaal van 2016 wisselden bijna 45.800 bestaande koopwoningen van eigenaar. Dit is 15% meer dan een jaar geleden. De gemiddelde prijs van een verkochte woning ligt bijna 20% hoger dan op het dieptepunt in 2013. Daarbij worden zij met 23 dagen ook sneller verkocht. Een jaar geleden stond een woning gemiddeld nog 78 dagen te koop.

Groei

Wel voorziet Jaarsma dat de enorme woninggekte uit 2017 zich het komende jaar niet op die manier herhaalt: „In 2017 is de grote groei in het aantal transacties er wel uit. Maar ik verwacht dat we dit jaar nog ruim 5% groei zullen zien. Aan de andere kant worden er te weinig woningen te koop aangeboden om aan de vraag te voldoen. Daardoor stijgen de woningprijzen relatief hard. En dat maakt het voor starters nóg moeilijker om een passende woning te kopen, zeker met de geldende strikte financieringsregels.”

Bron: de Telegraaf


Recent Nieuws

Aankoopmakelaar

Op zoek naar je droomwoning? Neem een aankoopmakelaar in de hand!

Driedeling op woningmarkt

Amsterdam – Wonen in de stad wordt onbetaalbaar voor kopers zonder goed gevulde spaarpot, en de krimpgebieden blijven krimpen. Daartussenin is het dri

Einde aan betaald parkeren in centrum nieuw-vennep

Veel inwoners zal het als muziek in de oren klinken: in het centrum van Nieuw-Vennep hoeft met ingang van 1 mei niet meer te worden betaald voor parke

Sterkste prijsstijging koopwoningen in 15 jaar

Bestaande koopwoningen waren in maart 7,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging in vijftien jaar, al

HIER is dé makelaar van de Haarlemmermeer

Wij helpen je heel graag met de aankoop van jouw droomhuis!