Wat houdt een bouwkundige keuring precies in?

Voordat je een huis koopt, deze bouwkundig laten keuren is een aanrader. Maar wat houdt een bouwkundige keuring eigenlijk in?

Een huis kan op het eerste oog een plaatje zijn. De kozijnen checken en de muren op scheurvorming controleren gaat nog wel lukken, maar een technische keuring uitvoeren waarschijnlijk niet. Met een eenmalige investering van enkele honderden euro’s kun je een technische man of vrouw inschakelen voor de keuring. Dit kan een goede besteding zijn.

Wat mag je verwachten van een bouwkundige keuring?

Deze keuring wordt ook wel een aankoopkeuring genoemd. De keuring moet duidelijkheid geven over de bouwkundige gebreken aan het huis en over welke onderhoudswerkzaamheden nu en op termijn noodzakelijk zijn. Dat geeft nuttige informatie over wat je als koper van een huis nu en in de toekomst kunt verwachten. Maar pas op! Het is geen gedetailleerd bouwkundig onderzoek. Het is bijvoorbeeld geen diepgaand onderzoek naar de staat van de fundering en de constructie van het huis. Na een bouwkundige keuring heb je geen garantie dat er geen gebreken zijn, maar wel een goede indicatie.

Wat is er op het blote oog zichtbaar?

De bouwkundige voert een visuele inspectie uit. Er worden bijvoorbeeld geen isolatieplaten weggebroken om de staat van het dak goed te kunnen beoordelen. Bij deze inspectie kan de bouwkundige wel aangeven dat er mogelijk problemen zijn met het dak of een ander onderdeel van het huis. Vervolgens kan een specialist worden ingeschakeld die het onderdeel van het huis nader inspecteert.

Wanneer schakel je een bouwkundig inspecteur in?

Voordat je over de koopsom in onderhandeling gaat, kun je als serieuze potentiële koper al een bouwkundige keuring uit laten voeren. Het kan ook pas nadat er al een akkoord is bereikt met de verkopers. Het laten maken van een bouwkundige keuring is vaak een ontbindende voorwaarde die is opgenomen in het voorlopig koopcontract.

Wat kun je met een bouwkundig rapport?

Als er bijzonderheden zijn, kun je de uitkomsten meenemen in de beslissing of je een huis koopt of niet koopt. In het geval dat blijkt dat je hoge kosten moet maken om het huis in een goede staat te krijgen, kun je afzien van de koop. Of je hebt al gekocht en doet een beroep op de ontbindende voorwaarde in het koopcontract. De uitkomsten kunnen er ook voor zorgen dat de koper en de verkoper opnieuw de onderhandelingen over de koopsom in moeten.  

De kosten van een bouwkundige keuring

De hoogte van de kosten verschilt per bouwkundige en is ook nog afhankelijk van de afmeting van het huis. Maar je kunt ongeveer rekening houden met een bedrag tussen €400,- en €600,-.

Recent

Wat houdt een bouwkundige keuring precies in?

Voordat je een huis koopt, deze bouwkundig laten keuren is een aanrader. Maar wat houdt een bouwkundige keuring eigenlijk in? Een huis kan op het

Renoveren of vervangen: wat is de beste keuze?

Als de badkamer niet voldoet aan jouw eisen, kun je een nieuwe laten plaatsen. Maar de badkamer renoveren is goedkoper. Waar let je op bij renovatie

Hoe kun je met concessies toch een huis kopen?

Door de gestegen huizenprijzen kun je mogelijk het huis van jouw voorkeur niet meer kopen. Je wensen en het zoekgebied iets verruimen kan wonderen d

Eigenwoningforfait: de meest gestelde vragen

De betaalde hypotheekrente over de hypotheekschuld kun je aftrekken van de belasting, maar je krijgt ook een bijtelling, namelijk het eigenwoningfor

HIER is dé makelaar van de Haarlemmermeer

Wij helpen je heel graag met de aankoop van jouw droomhuis!