Op het platteland wonen na pensionering

Huizen in de Randstad en in andere steden zijn vaak goed verkoopbaar. Is het een idee om na jouw pensionering te vertrekken naar een goedkope regio?

In de eigen woning bouw je overwaarde op. Dat ontstaat door het aflossen op de hypotheekschuld en door een stijging van de huizenprijzen. Je profiteert normaal gesproken pas van de overwaarde wanneer het huis verkocht is. Is het een optie om na jouw pensionering een eventuele overwaarde te incasseren en om vervolgens naar een goedkoper deel van Nederland te vertrekken en daar weer goedkoop een woning te kopen? Waarom gaat dat wel of niet werken?

Goed plan! Hypotheekvrij en rustig wonen

Met een bedrag van 400.000 euro kun je bijvoorbeeld op het platteland een vrijstaand huisje kopen. Als je bereid bent om flink te klussen kan het nog veel goedkoper. Met een grote overwaarde is het misschien mogelijk om na aankoop hypotheekvrij te wonen. In het geval er op het in de stad verkochte huis nog wel een hypotheek zat, is het hypotheekvrij wonen een mooie maandelijkse besparing.

Moet je overwaarde opnieuw investeren?

Het is niet verplicht, maar als je het niet doet heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek over de hypotheekschuld. Het voordeel is wel dat je het geld vrij besteedbaar houdt. Informeer vooraf of je de hypotheek kunt krijgen. Je moet niet later voor verrassingen komen te staan.

Hoe zwaar wordt de overwaarde belast?

De Belastingdienst gaat geen heffing inhouden over de overwaarde die je van de notaris op jouw rekening gestort krijgt. Uiteraard telt het bedrag wel mee voor de vermogensrendementsheffing. Over het geld dat je per 1 januari bezit wordt een heffing ingehouden. Er geldt een vrijstelling van 57.000 euro per belastingplichtige. Maar de heffing komt natuurlijk jaarlijks weer terug. Wel iets om rekening mee te houden.

Pas wel op met een opknappertje

Een vervallen huis kopen en deze renoveren klinkt voor veel gepensioneerden interessant, maar onderschat het werk en de kosten vooral niet. Zodra je gaat slopen komen er vaak meer mankementen aan het huis boven water. Dit zorgt voor extra werk en natuurlijk voor extra kosten.

Krijg je geen heimwee?

Goedkoop wonen is mooi, maar het levensgeluk gaat natuurlijk voor alles. Kun je eraan wennen om een bestaan op te bouwen in een ander deel van Nederland? Als heimwee de kop opsteekt kun je een probleem hebben. Mogelijk is het niet eenvoudig om het huis weer te verkopen voor het bedrag dat je geïnvesteerd hebt.

Kom in ieder geval goed beslagen ten ijs. Verdiep je vooraf goed in de nieuwe woonomgeving en de maandlasten die je kunt verwachten. Het gaat niet alleen om de hypotheeklasten, maar bijvoorbeeld ook om de gemeentelijke heffingen, het eigenwoningforfait en natuurlijk de onderhoudskosten.

Recent

Op huizenjacht? Zo pak je het slim aan

Voordat je huizen gaat bezichtigen, kun je beter eerst de nodige voorbereidingen treffen. Hoe zorg je voor een goede voorbereiding? Op de huizenmar

Waarom starters moeite hebben op de woningmarkt

Door een aantal financiële veranderingen in de afgelopen jaren is er een kloof ontstaan tussen starters met en zonder ouders met geld. Wat zijn de o

Van huurder naar eigenaar: Vergeet deze verzekeringen niet

Het kopen van een huis brengt andere verantwoordelijkheden met zich mee dan huren. In hoeverre heeft de overstap invloed op de verzekeringen? Overs

Wat houdt een bouwkundige keuring precies in?

Voordat je een huis koopt, deze bouwkundig laten keuren is een aanrader. Maar wat houdt een bouwkundige keuring eigenlijk in? Een huis kan op het

HIER is dé makelaar van de Haarlemmermeer

Wij helpen je heel graag met de aankoop van jouw droomhuis!