Bieden-vanaf-prijs-strategie - Hoe werkt het?

Bij verkoop wil de verkoper een goede prijs ontvangen. Een huis te koop zetten met een bieden-vanaf-prijs is een verkoopstrategie. Maar werkt het ook? 

Er zijn verschillende verkoopstrategieën denkbaar. Een daarvan is het stellen van een ‘vanaf’ prijs. De potentiële kopers kunnen een bod neerleggen. Het bodembedrag heeft de verkoper benoemd, maar het bedrag waar het huis voor wordt verkocht zou hoger moeten liggen. Naarmate er meer belangstelling is voor het huis, zal de uiteindelijke koopsom hoger uitvallen.

Waarin is de bieden-vanaf-prijs een afwijkende strategie?

De gebruikelijke manier is om een vraagprijs te hanteren. Geïnteresseerden kunnen vervolgens een onderhandeling over de koopsom starten met de vraagprijs als uitgangspunt. Bij het ‘bieden vanaf’ geeft de verkoper aan wat het huis minimaal moet opleveren, of de verkoper gaat hier net iets onder zitten. De hoogste bieder krijgt het huis, maar de potentiële koper weet niet wat andere geïnteresseerden als bod neerleggen. Het is zelfs niet bekend of er wel of geen belangstelling is voor het huis. De verkoper moet het huis wel scherp in de markt zetten. Bij veel gegadigden voor het huis, kunnen verkopers ook de neiging hebben om het minimumbedrag hoog aan te houden.

Werken met een inschrijving

Het op deze manier verkopen van een huis, heeft alleen zin als er waarschijnlijk veel gegadigden zijn voor het huis. Iedereen die belangstelling heeft, kan een bod neerleggen. De verkoper kan zelfs werken met een inschrijving. Potentiële kopers kunnen tot een bepaalde datum een bod indienen met een opgave van eventuele voorbehouden. Per de einddatum kan de verkoper het huis gunnen aan de bieder met het hoogste bod.

Wanneer werkt deze strategie niet?

Een belangrijke vereiste is voldoende belangstelling voor het huis. Anders dreigt zelfs het gevaar dat potentiële kopers de ‘vanaf prijs’ zien als een vraagprijs waar ook nog eens onderhandelingsruimte in zit. Een ander nadeel is dat de verkopers later niet weer kunnen overstappen naar een vraagprijs. Het lagere bedrag zit namelijk nog in het hoofd van de zoekers naar een koopwoning.

Hoe moet je als koper omgaan met deze strategie?

In een regio waar er een tekort is aan betaalbare koopwoningen, is het belangrijk om realistisch te blijven. Flink overbieden kan noodzakelijk zijn, maar het gevaar dreigt dat de koopsom te hoog is. Bij het te duur kopen van een huis, is het ook nog maar de vraag of de hypotheek rondkomt. Een geldverstrekker gaat namelijk geen hypotheek verstrekken als de taxatie onder de koopsom van het huis uitkomt.

Zowel kopers als verkopers moeten zich goed laten adviseren over de best mogelijke strategie. De beste manier van handelen verschilt namelijk per situatie.

Recent

Verkooptips - Hoe kun je je huis optimaal stylen?

Bij het verkopen van je huis krijgen de kopers het interieur er niet bij, toch is de inrichting belangrijk voor kopers. Wat is het advies? Voor he

Prinsjesdag 2024: Wat betekenen de plannen voor de woningmarkt?

1. Ambitieuze bouwplannen Het kabinet zet in op het structureel bouwen van 100.000 nieuwe woningen per jaar. Hiervoor wordt de komende jaren 5 milj

Bieden-vanaf-prijs-strategie - Hoe werkt het?

Bij verkoop wil de verkoper een goede prijs ontvangen. Een huis te koop zetten met een bieden-vanaf-prijs is een verkoopstrategie. Maar werkt het oo

Is het slim om een laag bod op je huis te accepteren?

Bij het verkopen van een huis heb je al een minimumbedrag in je hoofd. Wat als je kunt verkopen, maar voor een lager bedrag? Huizen w

HIER is dé makelaar van de Haarlemmermeer

Wij helpen je heel graag met de aankoop van jouw droomhuis!