Wat zijn de voor- en nadelen bij het kopen van een klushuis?

Een goed afgewerkt huis kopen is ideaal, maar de koopsom van een dergelijk huis is hoog. Kun je niet beter een opknapper kopen?

Nu de huizenprijzen sterk stijgen kan het kopen van een huis als belegging mogelijk ook weer uit. Toch kleven hier wel de nodige risico’s aan. Zeker als het een klushuis is. Door het opknappen wordt het huis meer waard, en de stijging van de huizenprijzen doet de rest. Maar werkt het wel zo in de praktijk?

Een opknapper kopen in een grote stad

Als je al plannen hebt om geld te verdienen met opknappers, concentreer je dan op de grote steden waar een groot tekort is aan betaalbare huizen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De kans op een overwaarde na verloop van tijd is in deze regio groter in vergelijking met andere delen van Nederland. Een nadeel is natuurlijk wel dat de koopprijzen van de huizen in een stad gemiddeld ook hoger liggen. Ze zijn de afgelopen jaren namelijk al hard gestegen.

Voormalige huizen van de woningbouwcoöperaties

Bij opknappers gaat het vaak om uitgewoonde huurwoningen die nu verkocht worden om geld vrij te maken voor nieuwbouw. Het zijn verouderde huizen, waarvan de basis staat. Hier moet nog veel geld in geïnvesteerd worden. Denk alleen al aan het plaatsen van een keuken en een badkamer. Het kan zelfs zover gaan dat je ook nog zelf moet zorgen voor waterleidingen en de elektriciteit. Het voordeel is: de prijs is er ook naar.

Wat zijn de risico’s van het investeren in een klushuis?

Kopers van een opknapper denken vaak te luchtig over de te investeren tijd en het benodigde geld. Het valt vaak tegen. Je moet namelijk voorbereid zijn op grote tegenvallers en onaangename verrassingen, zoals een dak dat toch wel aan vervanging toe is. Bij het slopen kom je vast en zeker zaken tegen die je eigenlijk ook gelijk aan moet pakken, maar die niet begroot zijn. Voor een onervaren klusser blijkt de klus achteraf vaak toch te groot te zijn. Houd dus rekening met hogere kosten en het inschakelen van professionals.

Betaal de juiste prijs voor het klushuis

Het begint met het betalen van een redelijke prijs voor het klushuis. Het huis te duur kopen zet je gelijk al op achterstand. Daarnaast moet het huis de investering waard zijn. Op termijn wil je het huis immers weer met een flinke overwaarde verkopen. Ga dus niet over één nacht ijs. Neem een aankoopmakelaar mee. Zonder een deskundige kun je de werkelijke waarde van het huis moeilijk inschatten.

Verkoopgericht denken bij het kopen als belegging

Het liefst maak je het huis volledig naar jouw smaak, maar is dat ook de smaak van de potentiële koper? Jouw smaak speelt bij het geld verdienen met een klushuis geen rol. Het gaat erom wat jouw doelgroep wenst. Dit kun je mogelijk ondervangen door het inschakelen van een deskundige op dit gebied. Een makelaar kan jou hier bijvoorbeeld meer over vertellen. Een makelaar weet waar kopers op letten en waar ze juist op afknappen.

Recent

Renoveren of vervangen: wat is de beste keuze?

Als de badkamer niet voldoet aan jouw eisen, kun je een nieuwe laten plaatsen. Maar de badkamer renoveren is goedkoper. Waar let je op bij renovatie

Hoe kun je met concessies toch een huis kopen?

Door de gestegen huizenprijzen kun je mogelijk het huis van jouw voorkeur niet meer kopen. Je wensen en het zoekgebied iets verruimen kan wonderen d

Eigenwoningforfait: de meest gestelde vragen

De betaalde hypotheekrente over de hypotheekschuld kun je aftrekken van de belasting, maar je krijgt ook een bijtelling, namelijk het eigenwoningfor

Zo koop je een huis: stap voor stap uitgelegd

Voordat je huizen gaat bezichtigen, kun je het beste eerst de nodige voorbereidingen treffen. Hoe zorg je voor een goede voorbereiding? Op de huize

HIER is dé makelaar van de Haarlemmermeer

Wij helpen je heel graag met de aankoop van jouw droomhuis!